Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Обележен Светски дан породице
Обележен Светски дан породице Штампај
 15. мај 2013.

Породица – заједнички интерес и заједничка одговорност

Поводом 15. маја, Светског дана породице, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, у сарадњи са Републичким заводом за социјалну заштиту, организовало је Округли сто са фокусом на активностима система социјалне  заштите у пружању подршке породицама у кризи.
 
 
Генерална скупштина Уједињених нација је 15. мај прогласила  Светским даном породице, како би се подизала свест о проблемима и питањима породице. Сваке године УН одређују теме које ће обележити овај дан. Тема Светског дана породице 2013. године је „Унапређење социјалне интеграције и међугенерацијске солидарности“

Округли сто отворила је Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, која је нагласила како је неопходно да о породици бринемо свакодневно, а не само приликом обележавања значајних датума.  Госпођа Јанковић је такође подсетила све присутне да систем социјалне заштите није једини и довољан ресурс који је потребно ангажовати у интересу унапређивања положаја породице, те да у том смислу треба континуирано радити на унапређивању међуресорске сарадње и развијању колективне свести о значају породице за укупан развој друштва.
У раду Округлог стола учествовали су представници организација и институција из јавног сектора – центара за социјални рад, завода и установа за смештај корисника и представника организација цивилног друштва, уз активно учешће представника медија.
 
 
 
 Практична искуства и програмске циљеве усмерене на подршку породицама у ризику, представили су Кетлин Брашић, представница УНИЦЕФ-а, Горана Џуџа Јаковљевић, представница «Новак Ђоковић Фондације» и Зоран Милачић, директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд. О активностима Републичког завода, усмереним на успостављање и развој нове социјалне услуге подршке породици у кризи, које Министарство и Завод реализују уз подршку УНИЦЕФ-а, говорила је Сњежана Јовић, саветница у Одељењу за супервизијску подршку.
У дискусији која је уследила након уводних излагања, учесници Округлог стола дали су допринос обележавању међународног дана посвећеног породици и сагласили се да је пред стручном јавношћу стално присутан професионални изазов да се подстичу и реализују међуресорне активности које враћају у први план значај породице у друштву, као и да подстиче одговорност друштва према породици.
 
 
 
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 3 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО