Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Подршка успостављању услуга за децу и младе ОСИ
Подршка успостављању услуга за децу и младе ОСИ Штампај
2. април 2013.


Представљени резултати пројектних активности

Резултати двогодишњег пројекта ’’Подршка успостављању услуга за децу и младе са инвалидитетом и развој индикатора у систему социјалне заштите’’ представљени су у београдском Хотелу «Палас», у петак 29. марта, на завршном, евалуативном скупу који је организовао Републички завод за социјалну заштиту.
 

Пројекат се одвијао у оквиру ширег спектра активности кровног пројекта ''Развој услуга у заједници за децу са сметњама у развоју и њихове породице'' (реализованог од стране УНИЦЕФ-а у партнерству са Министарством рада, запошљавања и социјалне политике уз подршку Европске Уније)...
Скупу је присуствовало 115 учесника, махом пружаоца услуге који су, током пројекта, добијали континуирану стручну подршку. Представљени су резултати постигнути на плану подршке успостављању услуге дневни боравак за децу и младе са инвалидитетом у 18 општина: Параћин, Трстеник, Алексинац, Врњачка бања, Рума, Пећинци, Земун, Ужице, Косјерић, Чајетина, Нови Кнежевац, Чока, Власотинце, Димитровград, Бабушница, Бела Паланка, Бор и Кладово. Скупу су присуствовали и представници институција и организација са којима је Републички завод директо или индиректно сарађивао на реализацији овог пројекта, представници УНИЦЕФ-а, Делегације Европске Уније, Министарства рада, запошљавања и социјалне полотике, као и представници локалних самоуправа, установа за смештај корисника и невладиних организација.

После поздравне речи Божидара Дакића, в.д. директора Републичког завода, учесницима се обратила Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике и Весна Дејановић, представница УНИЦЕФ-а, програмски координатор.
 
 
 
Резултати Пројекта су представљени кроз преглед реализованих активности и искуства из стручне подршке дневним боравцима за децу и младе са инвалидитетом. Досадашње резултате на пружању ове услуге изнели су Центри за социјални рад из Чоке и Алексинца.

На  скупу  су  представљени приручници за пружаоце услуга социјалне заштите:
  • ''Дневни боравак за децу и младе са инвалидитетом – смернице за успостављање и пружање услуге'' и
  • ''Становање уз подршку за младе који се осамостаљују и особе са инвалидитетом – смернице за успостављање и пружање услуге''
Осим промотивног, скуп је имао и  евалуативни карактер. Наиме, пружаоци услуге су имали прилику да изнесу своје мишљење о квалитету стручне подршке пружене током пројекта, као и предлоге за будуће активности Републичког завода за социјалну заштиту на овом плану.

Резултати евалуације показују да су представници дневних боравака веома задовољни подршком коју су добијали. Као посебно корисне, издвојене су индивидуалне посете усмерене на израду индивидуалног плана подршке и вођење документације, радионице за рад са децом и младима са проблематичним понашањем и програми обуке усмерени на сарадњу са породицом и обуку волонтера. Такође, истакнут је значај и организовање заједничких састанака, на којима су пружаоци услуге размењивали искуства. Предлози везани за наставак подршке указују на потребу  континуираних индивидуалних посета, као и креирање обука за рад са децом и младима са специфичним проблемима, рад са родитељима и развијање вештине активације корисника. Један број учесника је нагласио и потребу већег ангажовања свих актера на сензибилизацији шире јавности за  потребе деце и младих са сметњама у развоју и чешће заједничке сусрете.

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО