Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Вести arrow „Унапређење компетенција за примену васпитних налога
„Унапређење компетенција за примену васпитних налога Штампај
 24. децембар 2012.

Завршена прва фаза пројекта

У периоду од 22. новембра до 14. децембра, програм обуке „Улога центра за социјални рад и других пружалаца услуга социјалне заштите у примени васпитних налога“ прошло је 116 стручних радника. Креирање овог програма обуке једна је од кључних активности у реализацији пројекта „Унапређење компетенција за примену васпитних налога“. Носилац пројекта је Републички завод за социјалну заштиту, а реализује се уз подршку УНИЦЕФ- а.

 Унапређење компетенција за примену васпитних налога

У конципирању пројекта пошло се од уочене потребе да запослени у центрима за социјални рад треба да добију специфичну и циљану подршку, која би им помогла  да јасно дефинишу своје улоге и одговорности у процесу примене васпитних налога, као и улоге пружалаца услуга у социјалној заштити у процесу имплементације васпитних налога. Међу кључним активностима у реализацији пројекта је креирање  програма обуке „Улога центра за социјални рад и других пружалаца услуга социјалне заштите у примени васпитних налога“. Циљ програма је упознавање стручних радника са улогом система социјалне заштите у имплементацији васпитних налога, усвајање знања и развој вештина неопходних за организацију примене и спровођење васпитних налога у складу са процедурама и стандардима њихове примене.
У првој фази релаизације пројекта реализовано је пет дводневних обука за укупно 116 учесника. Прву обуку прошли су стручни радници из ГЦСР Београд. Друга је организована у Крагујевцу, последњих дана новембра, за стручне раднике из Центра за социјални рад и Центра за развој услуга социјалне заштите. Трећа обука релазована је почетком децембра у Новом Саду где су, осим стручних радника из ЦСР и Саветовалишта за брак и породицу, учествовали и представници невладиног сектора ( ЕХО – свратиште за децу и Центар за омладински рад), ЈКП Градско зеленило, Геронтолошког центра и Покрајинског завода за социјалну заштиту. Четврта обука, реализована је у Нишу и на њој су, поред стручних радника ЦСР, били и представници система образовања (Машинска и Прехрамбено-техничка школа), Геронтолошког центра и Свратишта.  Услед великог интересовања, пета обука је, средином децембра, поново организована за стручне раднике ГЦСР Беогард. Овој обуци су присуствовале представнице ИМГ-а и УНИЦЕФ-а.

Планирано је да се, током јануара 2013. године, у Београду организује још једна обука. Овог пута би обука била намењена стручним радницима и сарадницима из организација у области социјалне заштите, просвете, здравства, невладиног сектора, који би требало да буду укључени у непосредну реализацију васпитних налога.

У другој фази пројекат ће бити усмерен на унапређење компетенција водитеља случаја за израду извештаја које ЦСР доставља правосудним органима. У складу с тим  пажња ће бити усмерена на креирање водича за писање извештаја, као и програма обуке који ће бити усмерен на усвајање неопходних знања и развој вештина у овој области.
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 5 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО