Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Вести arrow Радна група Савета за старење
Радна група Савета за старење Штампај
 14. децембар 2012.

Препоруке

У среду 12. децембра 2012. године, у Републичком заводу за социјалну заштиту, одржан је састанак Радне групе претходног сазива Савета за питања старења и старости Владе Републике Србије.

Презентацију под називом „Пројекције издатака за пензије у периоду 2010.-2020.“ је одржала Љиљана Секулић, руководилац у сектору Статистике становништва у Републичком заводу за статистику и члан бившег Савета Владе за питања старења и старости. Презентација  „Извештај са састанка Европске радне групе за старење “ се односила на активности Европске Радне групе за старење која је формирана при УН и функционише од 2008. године. Представник Србије у овој Групи и национални коресподент за старење, др Лидије Козарчанин је поднела извештај о свом учешћу и садржају самог састанка. Извештај је поднет Радној групи Савета у контексту његове надлежности за међународну сарадњу у области старења. На крају, приказана је публикација Европске фондације за унапређење услова живота и рада „Приходи од рада после пензионисања у ЕУ“ коју је одржала Бранка Бркић, из Одељења за истраживање Републичког завда.  Ова научна студија је израђена поводом обележавања 2012. као Године активног старења и међугенерацијске солидарности у Европској унији.
Обзиром да Влада Србије још увек није донела одлуку о формирању Савета за старење у новом сазиву, функција Радне групе је да очува континуитет активности Савета до формирања новог. После динамичне дискусије, инициране подацима из презентација, представници Радне групе су усвојили главне препоруке  за даљи рад:

- Поновити поруку Влади Републике Србије да се приступи формирању новог Савета за питање старења и старости у најкраћем року,
- Препорука Управном одбору Фонда пензијског и инвалидског осигурања да се упозна са резултатима „Пројекција издатака за пензије у периоду 2010.-2020.“ и да се посебно обрати пажња на закључни део у коме се покреће питање о неопходној акцији за капитализацију Фонда,
- Подржати усвајање Повеље Уједињених нација о правима старијих као новом инструменту УН у остваривању бољег положаја старијих и уједначити став Републике Србије на свим нивоима на којима се дискутује о доношењу повеље.
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 5 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО