Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Вести arrow Приоритети у области старења
Приоритети у области старења Штампај

септембар 2012. године

УНЕЦЕ Министарска конференција о старењу

Mинистарска конференција УН о старењу (одржава се сваких 5 година) одржана је по доношењу Мадридског међународног плана акције УН у вези са старењем, други пут, 19 и 20 септембра, у Бечу. Дан раније одржани су паралелно Форум невладиног сектора и Форум истраживача старења. НВО и наука су равноправни партнери владама у спровођењу политике старења. Основни циљ Конференције је евалуација међународног плана акција у вези са старењем на нивоу Европског региона УН и препоруке за приоритете у активностима у наредном периоду.

На конференцији су учествовале де септембалегације из 50 земаља од укупно 57, колико их има у Европском региону УН (Европске земље, земље централне Азије, САД и Канада). Поред председника Аустријске владе и ресорног министра, било је 15 министара влада, и више заменика министара и државних секретара. Главни садржај Конференције је био усвајање завршног извештаја о процени имплементације Мадридског међународног плана акције у вези са старењем у протеклих 10 година. Извештај је показао да је упркос забележеном напредовању у свим овим земљама у периоду 2007. до 2012. дошло до успоравања имплементације.У том извештају се и на више места помињу добри примери и постигнути резултати Србије. На Конференцији је усвојена и политичка Декларација у којој се као важни циљеви истичу акције за унапређење положаја старијих и потврђује квалитет међународних докумената о старењу са којима је усаглашена и наша Национална стратегија о старењу, 2006 - 2015.

По први пут је на Министарском делу Конференције имао излагање и представник наше Владе, истакнута су наша основна постигнућа на плану прилагођавања друштва последицама старења али и планови за будуће – пре свега национална координација обезбеђењем даљег редовног рада Савета Владе за питања старења и добре међународне сарадње, што је у складу са препорукама УН.

На експертском панелу о партиципацији старијих, не-дискриминацији и социјалном укључивању, о ситуацији у Србији излагање је имала др Лидија Козарчанин, из Републичког завода за социјалну заштиту.

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 2 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО