Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Генералнa скупштинa Европске мреже против сиромаштва
Генералнa скупштинa Европске мреже против сиромаштва Штампај
 10. јул 2012.

«Време кризе – време за промену»

Генерална скупштина (ГА)  Европске мреже за борбу против сиромаштва (ЕАПН), одржана је од 06.-10. јуна 2012.год. у Ослу. Мрежу против сиромаштва – Србија, на заседању је представљала четворочлана делегација у саставу: Јасмина Крунић (координаторка Мреже против сиромаштва Сбија (АПН Србија) и чланица Извршног одбора Европске мреже против сиромаштва (ЕАПН), Владе Сатарић (члан УО АПН Србија), Ђуро Тороман и Лела Вељковић (чланови АПН).

Ово заседање ГА је одржано под називом: Време кризе – време за промену. Заседању Скупштине присуствовао је 141 делегат из 29 земаља, 19 посматрача из 4 земље, као  и представници 3 организације, од којих су 2 аплицирале за приступање ЕАПН.
 
У радном делу Скупштине, одржана су уводна излагања,  представљени су до сада постигнути резултати у раду Мреже као и планови за наредну годину.  Делегати су разматрали и гласали  о изменама Статута Мреже и пријему нових организација у ЕАПН.  Истог дана је гласовима Извршног одбора одабран и именован нови председавајући ЕАПН, као и нови Секретаријат Мреже. Уместо господина Лудо Хореманса из Белгије, нови председавајући је господин Сергио Аирес из ЕАПН Португала.

Радни део је обухватио и студијске посете локалним пружаоцима услуга у Ослу и Драмену, са циљем ширење примера добрих пракси у раду са социјално угроженим корисницима. Делегати су, између осталог, имали прилике да посете организацију „Поор Хоусе“ која ради са сиромашним становницима Осла. Њен рад представља комбинацију рада нашег Црвеног крста и Банке хране и баве се прикупљањем и дељењем хране, одеће, обуће, књига, организацијом културно забавних актиности  за сиромашне и сл. Организација има око 500 корисника и не даје корисницима готову храну већ намирнице да је сами припреме. Уједно, радно способне ангажују на подели хране и на тај начин подстичу очување њихових радних навика. Организација нема стално запослене већ свој рад базира искључиво на волонтерском ангажману.

У делу заседања под  називом  “Стратегије преживљавања у доба кризе”, учесници су имали прилике да узму учешће у 2 од 10 понуђених радионица на теме: мигранти, укључивање у рад особа са искуством сиромаштва, дискриминација, сиромаштво радно активног становништва, незаполеност младих, улога сајбер (Интернет) активизма у покретање акција против сиромаштва и социјалне искључености, одређивање минимума прихода који чине границу између адекватне и базичне линије потреба ... Лела Вељковић, саветница у Републичком заводу за социјалну ззаштиту, учествовала је у радионицама са темом дискриминације и стратегија решавања проблема незапослених младих.

Рад у радионицама је био интерактиван, продуктиван и посебно интересантан због размене искустава на мултинационалном нивоу.

Овогодишње заседање Генералне скупштине ЕАПН подржала је Европска Комисија у оквиру програма Прогрес.

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 7 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО