Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Подршка ДБ за децу и младе са инвалидитетом
Подршка ДБ за децу и младе са инвалидитетом Штампај
 26. април 2012.

Одржане две едукативне радионице

У оквиру стручне подршке ДБ за децу и младе са инвалидитетом, коју Републички завод реализује кроз пројекат „Подршка успостављању услуга за децу и младе са инвалидитетом и развој индикатора у систему социјалне заштите'', а на основу увида у тешкоће са којима се пружаоци услуга суочавају, одржане су две едукативне радионице.
 
Одржане две едукативне радионице

Дводневна едукативна радионица на тему ''Успостављање услуга у складу са нацртом минималних стандарда квалитета'' намењена руководећем кадру, координаторима или руководиоцима дневних боравака за децу са инвалидитетом, одржана је 18 и 19. априла у СОС Дечјем селу ’’Милорад Павловић’’у Сремској Каменици.
Садржај радионице чинили су предуслови и процедуре за испуњавање заједничких структуралних и функционалних стандарда предвиђених нацртом Правилника о минималним стандардима квалитета за услуге социјалне заштите. Радионица је реализована према деловима акредитованог програма обуке Републичког завода за социјалну заштиту.

Посебна пажња посвећена је изради основног програма рада организације, годишњем програму рада са планом информисања и планом интерне евалуације и развоја кадрова – од описа посла до израде плана стручног усавршавања и увођења супервизије. Радионици је присуствовало 13 учесника, координатора дневних боравака из Косјерића, Чајетине, Ужица, Трстеника, Врњачке Бање, Параћина, Алексинца, Димитровграда, Чоке, Земуна и Бора.

Са учесницима је договорен наставак сарадње у наредном периоду кроз радионице, састанке и индивидуалне посете, а све у циљу успостављања и организације услуге на начин који је у најбољем интересу корисника и у складу са очекиваним националним захтевима за лиценцирање пружаоца услуга.

Прва једнодневна едукативна радионица ''Рад са корисницима који испољавају проблематично понашање и сарадња са родитељима ради ефикасне подршке'' одржана је у суботу 21. априла 2012. године у Републичком заводу за социјалну заштиту.
Радионица је намењена стручним радницима и сарадницима дневних боравака за децу са инвалидитетом, а теме које су  обрађене на овој радионици су:
•    препознавање, анализа и третман различитих видова проблематичног понашања корисника,
•    сексуалност корисника и препоруке за третман,
•    превазилажења тешкоћа у остваривању сарадње са породицама корисника  
•    асертивна комуникација са корисницима, родитељима и колегама

У конципирању и реализацији радионице, поред саветница Републичког завода, ауторки акредитованог програма ’’На породицу усмерена подршка – сарадња са родитељима деце са сметњама у развоју’’, учествовале су психолошкиње са богатим искуством у непосредном раду са корисницима: Снежана Античевић из Центра за смештај и дневни боравак особа са сметњама у развоју Београд и Миа Попић, стручна сарадница Републичког Савеза удружења за помоћ МНРО.  

Радионици је присуствовало 13 учесника, стручних радника и сарадника из дневних боравака из Земуна, Трстеника, Врњачке Бање и Пећинаца. У циљу укључивања свих 18 дневних боравака који су успостављени уз подршку средстава Европске Комисије, биће реализоване још две радионице и то:
•    28. априла у Нишу и
•    5. маја у СОС Дечјем селу у Сремској Каменици.
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 3 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО