Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Вести arrow Презентација модела РОД
Презентација модела РОД Штампај
 05. априла 2012.
 
Деца са сметњама у развоју – потребе и подршка

У уторак 3. априла, у просторијама Републичког завода за социјалну заштиту, презентирана су досадашња искуства у примени Модела процене РОД и батерије инструмената за процену потреба деце са сметњама у развоју и њихових породица , као и пратећа публикација, монографија „Деца са сметњама у развоју – потребе и подршка”.

Презентација модела РОД

Модел и инструменти процене РОД развијени су у периоду 2009 – 2011. године у оквиру пројекта „Од индивидуалних потеба до разноврсне подршке“. Пројекат је реализовало Министарство рада и социјалне политике, уз финансијску подршку Европске уније и  партнерство са УНИЦЕФ-ом. Асоцијација за алтернативно породично старање о деци «ФАМИЛИА» носилац је Оригиналног модела процене РОД , прилагођеног нашем систему. „РОД – Модел процене потреба деце са сметњама у развоју и њихових породица“ (четири узрасне батерије инструмената) и „Деца са сметњама у развоју – Потребе и подршка“ (монографија) целовита су публикација у издању Републичког завода за социјалну заштиту.
О моделу РОД, искуствима у његовој примени, значају у области заштите и пружања подршке деци са сметњама у развоју и њиховим породицама, на презентацији су говорили представници Републичког завода и чланови ауторског тима: проф. др Марија Митић, Бранка Радојевић, проф. др Сулејман Хрњица и Маида Стефановић. На презентацији су били стручњаци из праксе, представници ГЦСР Београд, Центра за породични смештај, ФАСПЕР-а, ЦСР Параћин, Савеза МНРО Србије, Удружења “Amity” и «Живимо заједно», Београдског секретаријата за дечју заштиту, Заштитника права грађана, Учитељског факултета из Врања, Универзитета у Крагујевцу, ОШ „IV Краљевачки батаљон” из Краљева и Института за педагошка истраживања.

Преглед акредитованих програма обуке у области социјалне заштите, као и преглед локланих социјалних услуга, са подацима о пружаоцима ових услуга у Србији, презентовала је, у уводном излагању, Славица Милојевић, руководилац Одељења за информисање у Републичком заводу.

О настанку модела и инструментима процене РОД говорила је Проф.др Марија Митић, члан ауторског тима и овом приликом истакла да је главни циљ модела било дизајнирање савременог инструмента процене из којег следи интензитет и тип подршке. Ауторски тим се руководио уважавањем потреба детета, могућим одговором одраслих,  олакшавањем процеса извођења процене и дефинисањем основних корака којима се стиже до коначног закључка.

Бранка Радојевић, коаутор модела РОД, истакла је практична искуства економичне и ефикасне процене која се одвија у породици, као и чињеницу да  ови инструменти веома добро препознају поремећаје привржености и откривају сексуално злостављање које се теже доказује.

Мира Лалић, психолог из Центра за социјални рад Параћин,  истакла је да овај инструмент омогућава бољу процену потреба деце, нарочито деце под ризиком и деце са проблемом у развоју. Маида Стефановић, члан ауторског тима, као највећу предност наглашава чињеницу да се овај модел процене примењује у пријатељским условима за дете - у кући.

Према виђењу Проф.др Сулејмана Хрњице инструменти модела РОД пружају обиље информација, одвајају битно од небитног  и служе као окосница за прецизирање  збивања у породици детета.

Живорад Гајић, директор Републичког завода за социјалну заштиту, нагласио је на крају презентације да је наша кућа увек спремна да подржи добре и квалитетне програме, што се  потврдило и публиковањем монографије „Деца са сметњама у развоју - потребе и подршка”.
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО