Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Уредба о мрежи установа
Уредба о мрежи установа Штампај
 28.март 2012.

Оснива се Центар за заштиту жртава трговине

Средином марта 2012. године на снагу је ступила  Уредба о мрежи установа социјалне заштите , којом су уведене одређене измене у односу на предходну Одлуку о мрежи установа социјалне заштите за смештај корисника из децембра 2010. године.

Имајући у виду корисничке групе које препознаје Закон о социјалној заштити Уредба о мрежи установа прави разлика између установа за децу и младе и установа за одрасле и старије, а затим и прецизно дефинише кориснике услуга поред сваке од наведених установе. Оваквим одређењем и формулацијом корисника обухваћени су и корисници који су у пракси социјалне заштите до сада били недовољно препознати (нпр. жртве насиља у породици, злостављања, занемаривања и самозанемаривања, жртве трговине људима, дете и млада особа без пратње које је страни држављаниин или је без држављанства, особе које се се суочавају са тешкоћама услед поремећених односа у породици, зависности од алкохола, дрога или због других облика друштвено неприхватљивог понашања и сл.).

Једна од најважнијих новина представља и оснивање Центра за заштиту жртава трговине људима, у  оквиру установа за одрасле и старије, али се као корисници установе препознају и деца и млади које су жртве трговине људима. Центар ће пружати услуге ургентног смештаја, услуге процене и планирања и саветодавно-терапијске и социјално-едукативне услуге.

Такође, чланом 6. Уредбе предвиђа се обавеза усклађивања општих аката (рок 6 месеци) и усклађивања броја и структуре корисника у складу са наведеним капацитетима (рок 3 год.) за све установе на које се односи донета Уредба.

Преузмите документ...
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 5 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО