Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Пројекти arrow Реализовани пројекти arrow Подршка реформи малолетничког правосуђа
Подршка реформи малолетничког правосуђа Штампај
 „Унапређење примене васпитних налога“

 

Републички завод за социјалну заштиту, у својству консултантске куће,  реализовао  је Пројекат “Унапређење примене васпитних налога“ као део ширег, реформског програма “Унапређење доступности правде у Србији“, који je, за Министарство правде, спровeo IMG (International Management Group) a под покровитељством Владе Краљевине Норвешке. 

Пројекат је реализован од децембра 2011. до децембра 2014.године и обухватао је три међусобно повезане, односно условљене компоненте.

Прва компонента је била усмерена на развој стандарда и процедура за примену васпитних налога, које предвиђа радна верзија ревидираног и допуњеног Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица.

Централна активност у оквиру друге компоненте Пројекта се односила на  едукацију стручњака за примену установљених стандарда и процедура. Овај сегмент Пројекта реализован је уз подршку УНИЦЕФ-а. Креиран је, и акредитован, програм обуке „Улога центра за социјални рад и других пружалаца услуга социјалне заштите у примени васпитних налога“. Обуку је похађало 135 стручних радника центара за социјални рад из четири средине у којима су се пилотирали васпитни налози.

Трећа компонента пројекта „Унапређење примене васпитних налога“ се односила на пилотирање стандарда и процедура за примену васпитних налога. Реализована је од маја 2013.године до децембра 2014.године. Пројекат је реализован у четири средине: Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац. Пилотирано је свих пет васпитних налога, а у наведеном периоду и иницирано 226 васпитних налога, што представља значајан помак у њиховој примени.

На завршном скупу су представљени резултати трогодишњег пројекта “Унапређење примене васпитних налога“ . Представљена су практична искуства у пилотирању стандарда и процедура од стране представника четири локална тима,  као и искуства тужиоца и судуја за малолетнике у примени васпитних налога. Образложен је основни документ о стандардима и процедурама за примену васпитних налога као и кључни налази Студије о ефектима примене васпитних налога. Скуп је затворен сумирањем остварених резултата и  премијерним приказивањем документарног филма „Васпитни налози – корак ка преузимању одговорности “.

 

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО