Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Студијски боравак у САД
Студијски боравак у САД Штампај
 18. јул 2011.

Размена искустава у борби против трговине људима

Oд 18. до 26. јуна 2011. године, на студијском боравку у САД-у била је група представника српског правосуђа и полиције, а представник система социјалне заштите била је Сања Кљајић из Републичког завода за социјалну заштиту.

Студијску посету је организовао Стејт Департмент посредством америчке амбасаде у Републици Србији, а тема је била трговина људима.

У Канцеларији за борбу против трговине људима, при Министарству спољних послова САД, Митар Ђурашковић, координатор тима за борбу против трговине људима РС, Гордана Јекић – Брадајић, заменик тужиоца за организовани криминал и Сања Кљајић, руководилац Одељења за супервизију РЗСЗ, одржали су презентације о ситуацији у Републици Србији на тему превенције, заштите жртава трговине људима и кривичног гоњења починилаца овог кривичног дела. Такође, и председник Посебног одељења Вишег суда у Београду , судија Владимир Вучинић представио је рад ове институције када је у питању кажњавање починилаца кривичног дела трговине људима. 

Студијски боравак у САД 

Током посете Вашингтону, студијска група је разменила искуства са представницима Одељења за борбу против експлоатације деце при Министарству правде САД и представницима Одељења за имиграционе и царинске послове при америчком Министарству унутрашње безбедности.
У Колумбусу састанак је одржан са представницима Државног тужилаштва Охаја, а у Толеду са заједничким тимом ФБИ.

Домаћини студијској групи у Кливленду били су ФБИ а тема састанка била је истрага организованог криминала. Кроз конкретан приказ неколико случајева, специјални агенти су приказали своје технике рада у области истраге.

Студијска група се састала и са федералним тужиоцем Стивеном Детлебахом, као и са његовим сарадницима. Посебно интересантно излагање је имала координаторка за подршку жртвама, која је описала свој делокруг рада у оквиру тужилаштва јер помоћ и подршка жртвама отпочиње са подношењем кривичних пријава против починиоца кривичног дела и односи се на заштиту права жртве (право на информисаност о судском поступку, право на давање изјаве током поступка и при изрицању казне, право на разумну заштиту, право на приватност, право на консултацију са тужиоцем).

Према наводима саговорника евидентно је да трговина људима у САД представља велики проблем. За разлику од претходног периода када се говорило само о страним држављанима који у САД постају жртве трговине људима кроз радну и сексуалну експлоатацију, сада је видљиво да је велики број жртава  америчког порекла и такође, забрињавајући је број деце жртава. Ради се о великом броју деце која су била злостављана од стране своје примарне породице, те деца беже од куће и постају мета за трговце људима. Често се родитељи наркомани појављују у улози макроа и сами налазе клијенте за сексуалну експлоатацију своје деце.
   
Проблеми су евидентни у области смештаја жртава, који најчешће организују невладине организације, јер нема довољно капацитета и разноврсне понуде смештаја, али и одговарајућег система контроле квалитета услуга које се пружају у склоништима. Међутим, веома је значјна сарадња здравствених институција које збрињавају жртве у најсложенијим здравственим ситуацијама (тешке физичке повреде, али и тежа психичка стања као последица посттрауматског синдрома).

У САД се велика пажња посвећује обукама свих релевантник субјеката (полиција, правосуђе,..), али и превентивним кампањама.
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО