Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Вести arrow Студијско путовање у САД
Студијско путовање у САД Штампај

 08. јун 2011.

 Промовисање инклузије уз потпору УСАИД

У оквиру програма „Community Connections’’-a (*) група од 11 стручњака из Србије је учествовала у студијској посети САД са темом:  ‘’Промовисање инклузије и других програма намењеним особама са инвалидитетом“. Састав групе је био мултисекторски и у њој је, поред представника Министарства просвете, Националне службе за запошљавање, специјалних школа и НВО које раде са ОСИ, учествовала и Лела Вељковић, саветник за социјалну заштиту РЗСЗ. Учесници су бирани на основу строгих критеријума организатора који укључују и резултате постигнуте у области рада са ОСИ, а обавеза учесника је да након повратка у Србију, као алумни владе САД, дају свој активни допринос  на унапређењу инклузије ОСИ.

 Студијско путовање у САД

Студијска посета је реализована у држави Вермонт и у граду New Yorku-у, у периоду од 30.03.2011.- 20.04.2011. године. Програм је укључио тронедељни боравак учесника у америчким породицама, као и посете државним институцијама и организацијама цивилног друштва  релевантним за област инклузије ОСИ. Између осталих, учесници су имали прилике да посете: Владу државе Вермонт, Министарство за децу и породице државе Вермонт, Одељење за особе са инвалидитетом, старију популацију и самостални живот, Министарство просвете, Одељење за специјално образовање и услуге подршке, Државну агенцију за професионалну рехабилитацију, Основну и средњу школу Essex, Специјалну олимпијаду, Универзитет у Вермонту, Центар за особе с инвалидитетом и укључивање у заједницу, Организацију Деца из краја, Организацију за права ОСИ - Вермонт, Вермонтску породичну мрежу, Програм за асистивну технологију, Центар за самостални живот, Центар за амбулантну рехабилитацију, ''Champlain Community Sevices'', Институцију за ментално здравље округа Вашингтон и др.

 

 Студијско путовање у САД  Студијско путовање у САД

 

Студијско путовање у САД  Студијско путовање у САД

 

 Студијско путовање у САД  Студијско путовање у САД   

 

Држава Вермонт је позната по изузетним успесима у инклузији ОСИ у САД. Међу најзначајним резултатима издвајају се:

  • Развијен је велики број разноврсних сервиса подршке који су на располагању породицама и деци са инвалидитетом, где рана превенција заузима значајно место.
  •  80% деце са сметњама у развоју обухваћено је редовним (инклузивним) образовањем; ово је, између осталог, могуће и захваљујући изузетно развијеној, приступачној и веома коришћеној асистивној технологији.
  • Систем запошљавања је флексибилан: радно време је прилагођено могућностима појединаца, а такође је по Закону послодавац обавезан да изврши разумну адаптацију радног места за ОСИ.
  • Tрансформација институционалног збрињавања корисника је започета пре 30 година. Изузев домова за старе, у Вермонту не постоје установе резиденцијалног типа, сви корисници без обзира на тешкоће у развоју (чак и душевно оболела лица) живе у заједници, користећи разне услуге које подржавају самосталан живот и укљученост у заједницу (хранитељство, помоћ у кући, предах, мале стамбене заједнице, дневни боравци, персонални асистенти и др.)
  • Мултисекторска сарадња је на државном, регионалном и локалном нивоу развијена до нивоа интегрисаних услуга, тзв. ‘’једношалтерски систем’’. То је омогућено интегрисањем министарстава и постојањем одговарајућих ‘’кровних’’ закона и протокола о сарадњи.
  • ‘’Вођење случаја’’ као метод рада са корисником се користи у ЦСР, здравству иa генцијама које пружају локалне услуге.


Учесници студијског путовања су, поред непосредног увида у начин организовања и функционисања система подршке и инклузије ОСИ, добили веома користан пратећи материјал и могућност даље сарадње са свим организацијама домаћинима у Вермонту које су показале велику спремност за даљу размену искустава и примера добре праксе у овој области.


 Студијско путовање у САД  

 


*   "Community Connections" је програм финансиран од стране УСАИД-а са циљем промовисања размене културних идеја и вредности између учесника из Србије, америчких породица домаћина и организација домаћина у оквиру локалних заједница у Сједињеним Државама. Програмом управља Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а реализује га World Learning у Србији и Вашингтону, у сарадњи са Одељењем за штампу и културу Амбасаде Сједињених Држава у Србији и организацијама домаћинима у америчким локалним заједницама које су одабране од стране USAID-a.
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО