Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Вести arrow Прва тематска седница
Прва тематска седница Штампај
 14. април 2011. године

Седница Националног савета за старење

У среду, 13 априла, 2011. године, у сали београдског хотела „Праг“, одржана је прва тематска седница Националног савета за старење . На седници су утврђени предлози и приоритети за Акциони план Националне стартегије о старењу .

Од 15 чланова, колико је предвиђено Одлуком (и Решењем) Владе Републике Србије, првој тематској седници присуствовао је председник и 11 чланова Савета. Изостали су представници синдиката пензионера „Назависност“ и Министарства рада и социјалне политике.
 
Седница Националног савета за старење 
Отварајући прву тематску седницу , председник Савета, министар рада и социјалне политике, г-дин Расим Љајић, изнео је своје ставове и предлоге за израду Акционог плана за Националну стратегију о старењу 2006 - 2015. године.  Свестан свих основних проблема старијих грађана Србије, које је детаљно навео и образложио, председник Савета сматра да у Акционом плану посебно истакнути треба да буду социјално – економски проблеми, као и проблем усамљености старијих , било да живе сами у урбаним, или живе у удаљеним сеоским подручјима Србије. Пошто се ради о периоду у којем треба рачунати на више различитих тешкоћа у остваривању планова, предлози треба да буду пажљиво одабрани и то тако да дају најбоље ефекте.

На овој тематској седници Савета презентирана су саопштења из области демографских промена, тржишта рада и запошљавања, реформе пензионог и инвалидског осигурања, здравствене заштите старијих, социјалне заштите старијих, дискриминације и занемаривања старијих.

Говорило се и о приоритетима за акције. Дискусије су указале да је сиромаштво старијих приоритет изнад свих приоритета. Указано је на шест приоритетних области: мере за смањење сиромаштва (најстарији стари, старије жене и рурално старо становништво), мере за уклањање дискриминације старијих на тржишту рада (жене старије раднице), динамичнија реформа здравствене заштите старијих, доношење закона и концепта дугорочног збрињавања старијих или законски прописане сарадње са социјалном заштитом старијих (најстарији стари, старије жене и рурално старо становништво), организован утицај на медије, подршка ширењу пројекта Универзитета за треће доба, подршка примењеним научним истраживањима у области старења и систематичније праћење активности у области старења.

Чланови Савета су се сложили да се следећа тематска седница одржи у првој половини јуна месеца и буде посвећена питањима међународне сарадње у области старења.
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО