Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Студијска посета Хагу
Студијска посета Хагу Штампај
 18.02.2011.

Холандске локaлане услуге за ОСИ
                               
Од 7. до 10. фебруара, у студијској посети холандским институцијама и установама  социјалне заштите, били су наши представници министарстава рада и социјалне политике, задравља и образовања, предствници СИПРУ тима, Републичког и Покрајинског завода за социјалну заштиту, установа за смештај деце и лица са проблемом у развоју, БЦИФ-а,  ЕФГ банке, Блиц-а.

Пројекат ОЦДСтудијски боравак организован је у оквиру пројекта  Балканског фонда за локалне инцијативе  „Организације цивилног друштва – снажни партнери у реформи система социјалне заштите “. Овај пројекат подржава Делегација Европске уније у Србији пројекатом ''Јачање дијалога организација цивилног друштва Србије и ЕУ ''.

Циљ студијске посете био је упознавање са холандским моделом социјалне заштите и проширеним законским оквиром за особе са инвалидитетом. Модел социјалне заштите и законски оквири у Холандији подржавају особе са инвалидитетом за живот у заједницама,  ради унапређивања њиховог квалитета живота и превазилажења социјалне искључености. Прва оваква посета реализована је у децембру прошле године.

Током посете, чланови делегације из Србије били су у прилици да се сретну са релевантим представницима министарства здравља, социјалне заштите и спорта и организацијом родитеља деце са менталним тешкоћама. У Хагу су се непосредно упознали са услугама у заједници које пружају организације цивилног друштва, као што су становање уз подршку, самостално становање и центар за рад и дневне активности.

Студијска посета омогућила је сагледавање основних карактеристика холандског законодавства, приступа финансирању и организацији услуга за особе са менталним тешкоћама који омогућава интегрални приступ потребама особа са инвалидитетом. Основни концепт подршке почива на подршци активном, независном животу ових људи, где је главни циљ омогућити особама са менталним тешкоћама запошљавање и радно ангажовање. Ово је и у складу са Директивом о запослењу ЕУ.

Значајан и инспиративан сегмент рада била је дискусија о тешкоћама са којима се Холанђани срећу у остваривању инклузије и иновативним приступом у превазилажењу тешкоћа.
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО