Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Интегрисане услуге у Италији
Интегрисане услуге у Италији Штампај
 09. фебруар 2011.

Студијска посета регији Emilia Romanja

15 стручних радника из Србије, боравило је у Италији од 30. јануара до 06. фебруара 2011. године. Ова студијска посета организована је у оквиру пројекта  Уницеф-а  „Подршка породицама деце са сметњама у развоју “, односно подпројекта EducAid „Подршка процесу деинституционализације и социјалне инклузије деце са сметњама у развоју у Југоисточној Србији“.

Tим стручњака из Србије чинили су представници локалних управа Ниша и Алексинца, домова за смештај деце у овим градовима и дома у Кулини, центара за социјални рад у Нишу и Алексинцу, Уницефа, републичких органа и Републичког завода за социјалну заштиту. Посетa је реализована уз велики труд домаћина, господина Емилија Урбинатија, као и директора организације EducAid-Италија ,  господина Алфреда Камеринија, професора Универзитета у Болоњи.
Током студијске посете гостима из Студијска посета регији Emilia Romanja Србије је представљен систем интегрисаних социјалних услуга у Регији Емilia Romanja , услуге за социјалну и образовну инклузију деце са сметњама у развоју (умрежавање јавних услуга, школа, удружања и социјалних кооператива, систем инклузије у школи, организација и управљање резиденцијалним и полурезиденцијалним услугама, дневни центри...)

Тим из Србије био је у прилици да види начине функционисања система социјалних услуга на нивоу регије, провинције, дистрикта и општине Римини .  Представници одбора Региона Emilia Romanja и одговорна лица за социјалну политику, на састанку у Болоњи, представили су систем услуга за особе са сметњама у развоју  у овој регији. Презентација услуга допуњена је предавањем на болоњском универзитету, а на тему „Вештине и улога едукатора у услугама за особе са оштећењима у развоју“.

Документациони центар за хендикеп, представио је пројекте едукације о различитостима у школама и ван њих. Презентација пројеката поткрепљена је посетом средњој школи „R. Molari» у месту Sant Arcangelo. Посета Територијалном едукативном центру, била је прилика за упознавање са територијалним мрежама, консолидацијама и јачањем постојећих веза у перспективи система за интегративно образовање. Током посете школској управи у месту Coriano и основној школи «Фавини» приказана су конкретна искуства.

Групно становање за лица са психичким сметњама представљено је  у посети резиденцијалној установи «Casa Macanno“, а групно становање за децу у посети резиденцијалној установи „Тандем“.

Градска управа Риминија представила је систем услуга за особе са сметњама у развоју, од раног откривања до пунолетства. Тим је био у прилици да посети дневни и резиденцијални центар у месту San Clemente, као и дидактичку фарму  „Cassa Santino”, где је «пет терапија» један од приступа.

Представљањем социјалних кооператива „Millepiedi “ и „Luce sul Mare “ , презентирани су односи са организацијама, функцијама и органима управе при организовању социјалних услуга у провинцији.
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО