Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow У Скупштини града Београда
У Скупштини града Београда Штампај
 19. новембар 2010. године

Представљена монографија „Деца и млади са проблемима понашања”

У уторак 16. новембра, у Скупштини града Београда, представљена је монографија „Деца и млади са проблемима понашања: услуге и третмани у заједници". Промоцију је отворио градски секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић, а присутне су поздравили Живорад Гајић, директор Републичког завода за социјалну заштиту и Снежана Стошковић, директорка Градског центра за социјални рад.

Промоција монографије 
 
Републички завод за социјалну заштиту издавач је, а Градски центар за социјални рад Београда суиздавач монографије. Монографија је свеобухватан, систематичан приказ ефикасних приступа ванинституционалном третману деце и младих са проблемом у понашању и у сукобу са законом. Књига промовише моделе подршке намењене младима са проблемом у понашању, кроз које се унапређује пракса. С обзиром да деца и млади са проблемима у понашању нису довољно у фокусу интересовања, чуло се на промоцији, монографија је нека врста иницијативе и инспирације да се у локалним заједнама оснивају и спроводе програми, уводе нове услуге за подршку овој групацији корисника.
Приказ монографије,чијe су уредницe Јасна Хрнчић, Тамара Џамоња-Игњатовић и Вера Деспотовић-Станаревић, односно презентацију садржаја разврстаних у четири тематске целине, дала је др Јасна Хрнчић, доцент на Факултету политичких наука у Београду. Др Хрнчић је овом приликом истакла да је 22 аутора, својим прилозима у монографији, дало значајан допринос унапређењу квалитета и ефикасности заштите деце и младих са проблемом у понашању.

Ова књига даје добро фундирано знање, тумачење понашања, али и скуп одговра шта у тим ситуацијама радити. Ово није књига «од једне памети», она ставља у погон организоаване напоре и активности, то је модул за младе, модул за родитеље и инспирација за будуће моделе унапређења праксе, рекла је, овом прилоком, проф. др Невенка Жегарац, један од рецензената књиге.

У контексту теоретског и практичног заначаја моногфрафије, проф. др Мирослав Бркић, такође један од рецензената, истакао је да ова књига може и треба да служи као додатна литература у образовању. Утисак је да се овом групацијом деце, у пракси недовољно бавило, превиђајући да су деца са проблемом у понашању и у сукобу са законом, обично била жртве пре него што су постала прекршиоци, починиоци дела. Ова књига нуди могућа решења и шире примењиве програме третмана, па отуда може бити и водич потенцијалним пружаоцима услуга.

О практичним искуствима у раду са овом групацијом деце и младих говорили су Љиљана Петровић из новобеоградског центра за социјални рад и Радомир Јевтић из крушевачке НВО «Корак напред», пружаоца услуге дневни боравак за децу и младе са проблемом у понашању. 
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО