Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Подршка центрима у примени Правилника
Подршка центрима у примени Правилника Штампај

08. јул 2010.

 ОДРЖАНЕ ПРВЕ ЕВАЛУАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА СУПЕРВИЗОРЕ

Републички завод за социјалну заштиту, током 2010. године, наставља активности подршке супевизорима у центрима за социјални рад. Прошле године, за све супервизоре у центрима за социјални рад, организована је петодневна обука по акредитованом програму. Настављајући са подршком центрима у примени Правилника, током наредних месеци, организују се једнодневне, евалуативне радионице за сагледавње ефеката реализованих обука.   
 
Прве евалуативне радионице одржане су у Књажевцу, 30 јуна и 1 јула 2010. године. Радионице су реализовале Сања Кљајић, руководилац и Лидија Милановић, саветник у Одељењу за процену стручног рада – супервизију у Републичком заводу за социјалну заштиту.

Радионици одржаној 30 јуна присуствовали су супервизори центара за социјални рад Пожаревац, Блаце, Пирот, Алексинац, Ражањ и Кучево, као и директор центра за социјални рад у Ражњу.


 Подршка центрима у примени Правилника  


Другој радионици, одржаној 01 јула, присуствовали су супервизори центара за социјални рад Зајечар, Бор, Кладово, Књажевац, Сврљиг, Мајданпек и Неготин. Радионици су присуствовали и директор центра за социјални рад Неготин и руководиоц службе центра за социјални рад у Зајечару.

Евалуативне радионице су конципиране тако да омогуће непосредну подршку супервизорима, али и прикупе информације о областима тешкоћа у спровођењу супервизије и вођења случаја. Оваква концепција радионица оснажује и јача професионалне компетенције супервизора. С друге стране, овако конципираним радионицама, могуће је и прикупљати податаке за креирање недостајућих видова подршке и обука, у складу са реалним потребама стручњака у непосредној пракси стручног рада у центрима за социјални рад.

У усменој евалуацији радионица, сви учесници исказали су уверење да је овакав вид непосредне подршке за њих изузетно значајан. Разрешене су неке дилеме у спровођењу супервизије и вођења случаја и размењена искуства супевизора, као и примери добре праксе. Такође, учесници изузетно позитивно оцењују подршку Радне групе која одговара на питања центара у вези примене Правилника, а чији се одговори објављују на сајту Републичког завода, пре свега због чињенице да одражавају усаглашене ставове релевантних стручњака и институција, и за њих представљају конкретне смернице у реализацији стручног поступка, повећавајући сигурност стручњака у непосредној пракси.

Сви учесници, додатне ефекте радионица сагледавају у смањењу преофесионалног стреса и развоју осећања компетентности кроз изградњу професионалног идентитета супервизора.
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО