Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Светски конгрес геронтологије и геријатрије
Светски конгрес геронтологије и геријатрије Штампај

 17.08.2009.

СВЕТСКИ КОНГРЕС ГЕРОНТОЛОГИЈЕ И ГЕРИЈАТРИЈЕ

Од 5. до 9. јула, 2009. године је у Француској, у Паризу, одржан 19. Светски конгрес Интернационалног друштва геронтологије и геријатрије. У огромној, модерној, грађевини Конгресне палате, у центру града, на Конгресу, под називом „Дуговечност, здравље и добробит“, је учествовало око 6 хиљада делегата – стручњака, специјалиста и научника из 79 земаља из целог света.

Овај догађај је велики успех, јер такво, активно учешће до сада није забележено. Превазишло је и очекивања самих организатора – Међународног удружења геронтолошких и геријатријских друштава, као и Француског геронтолошког друштва. Преко 600 симпозија и више од 4.400 поднетих резимеа у научном програму који је је изложен у четири основне области: геријатријској медицини, социјалној геронтологији, психологији и биологији старења.

Огромно интересовање је потврдило и чињеницу да живимо у веку старења. Није важно којим језиком говоримо, култура у којој живимо, или да ли нека старија особа живи у Паризу, Токију, Шангају, Чикагу, Рију или Београду. Сви старији људи на свету, упркос хетерогености, деле основне, заједничке изазове.

Предрасуде, негативна гледишта економиста и политичких лидера, као и склоности на пољу медицине не препознају правила да различите потребе захтевају различите акције и одговоре. Решавањем ових проблема био би постигнут успех енормних размера – као кад бисмо решили питање глобалног загревања земље!

Старење више није непријатна стварност, већ је позитиван и успешан исход чињенице да је човечанство успело да превазиђе смртност одојчади и појаве раног морталитета. Све чешће се констатује да и сложена, дуго истраживана биолошка основа процеса старења, више није тајна. Остају актуелна, а јављају се и нова питања како сада уклањати све негативне последице ових процеса. И питања квалитета живота старијих особа су детаљно проучена, као и ефекти препорука на овом плану. Сада изазови постају веома изражени у области палијативне заштите, као и питања како да умирање добије одговарајући квалитет као и живот, како да се и смрт дешава без патњи и без нарушавања достојанства човека.

Централно место на Конгресу је припало подржавању идеје о доношењу новог документа Уједињених Нација – Повеље о правима старијих особа. На церемонијалном отварању Конгреса, у огромној, свечаној сали, испуњеној до последњег места, поздрављено је специјално предавање о унапређивању права старијих особа. Предавање у коме су изнете основне дилеме и опције које су разматране у већ широко започетој акцији Уједињених Нација, одржао је др Сергеи Зеленев, представник Секретаријата и руководилац одсека за социјалну интеграцију УН у Њујорку.

Из наше земље, на Светском конгресу геронтологије и геријатрије учествовала је др Лидија Козарчанин, контакт особа референтна за област старења у Србиј, руководилац Одељења за истраживање и развој у Републичком заводу за социјалну заштиту, као и представници Геронтолошког друштва и Црвеног крста Србије.

Све детаљније информације о овом догадјају доступне су на сајту Конгреса: www.gerontologyparis2009.com


 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО