Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Економска комисија за Европу
Економска комисија за Европу Штампај

27.11.2008. 

УН ЕКОНОМСКА КОМИСИЈА ЗА ЕВРОПУ

Радна група за старење 


 Женева

У Палати Нација у Женеви, 01. и 02. децембра 2008. године, одржава се први, оснивачки, скуп Радне групе за старење при УН Економској комисији за Европу - УНЕЦЕ.


УН Економска комисија за Европу, на Министарској конференцији о старењу, која је одржана 2007. године у Леону у Шпанији, покренула је иницијативу да се формира УНЕЦЕ  Радна група за старење. Ова радна група се оснива на период од две године са циљем да ојача и одржава континуитет Регионалне Стратегије Имплементације – Међународног Мадридског плана акције (МИПАА/РИС) и Леонске Министарске декларације. Међународни Мадридски план акције, једна је од полазних основа Националне Стратегије о старењу Републике Србије. 

Извршни Комитет УН Економске комисије за Европу, у више наврата је разматрао могућности формирања радне групе за старење, и у марту 2008.године, након Леонске Конференције, од Секретаријата затражио одобрење.

УНЕЦЕ Радну групу за старење чине представници националних власти, координатори за питања старења из 56 држава чланица УНЕЦЕ. Радна група ће се сатајати једном годишње и о двогодишњим постигнућима у раду подносити извештај Извршном Комитету УНЕЦЕ. На основу извештаја и постигнућа, Извршни Комитет ће оценити активности Радне групе и донети одлуку о евентуалном обнављању њеног мандата.

Министарство рада и социјалне политике Републике Србије, активно је сарађивало у припреми и раду Министарске Конференције о старењу у Леону,  новембра прошле године. Министар Расим Љајић именовао је наше представнике у УНЕЦЕ Радној групи за старење. Двочлану делегацију, представнике Републике Србије на овој европској конференцији, чине: Светлана Живанић, представница владиног сектора, чланица Савета Републике Србије о старости и старењу и чланица Радне групе Савета за израду Националне стратегије о старењу, запослена у Републичком заводу за социјалну заштиту и Сања Милорадовић, представница НВО сектора у Србији који се бави питањима старијих, председница Удружења НВО “Ластавица”.

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 7 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО