Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Координатор за старење
Координатор за старење Штампај

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ СТАРИЈИХ

Учешће координатора за старење на Округлом столу „Злостављање и занемаривање старијих“ 17. јуна у организацији Црвеног Крста Србије, било је посвећено упознавању скупа са активностима у ЕУ поводом обележавања овог дана, са резултатима истраживања у земљама ЕУ поводом злопотребе старијих и акцијом Европске мреже организација старијих грађана – AGE платформе тим поводом. AGE платформа је мрежа организација која окупља око 22 милиона старијих и заступа интересе око 150 милиона старијих људи широм ЕУ. 


Старији у ЕУ су жртве различитих врста злоупотреба у 4% случајева у домаћем окружењу и у 30% случајева у институционалним условима живота. Последње истраживање Еуробарометра потврђује да је готово половина (47%) грађана ЕУ свесна да у њиховој земљи постоји као проблем лошег поступања, занемаривања и чак злупотреба старијих зависних људи. Овакви налази су јасни показатељи да се акција мора предузети.

Предлаже се да Европска комисија покрене акцију у изради ЕУ Стретегије превенције од злоупотреба старијих као и стручног водича за квалитетан волонтерски рад у дуготрајној бризи о старијима.

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 3 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО