Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Штампај

 КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ
23. јула 2008.

Конференција за новинаре поводом прве јавне презентације Пројекта „Становање уз подршку за младе који се осамостаљују“, одржана је у Републичком заводу у среду, 23. јула 2008. године.

Позиву на конференцију одазвало се 14 редакција, агенцијских, ТВ, радијских и штампаних медија.

О Пројекту, као подршци у трансформацији дечијих установа и доприносу деинституционализацији у систему социјалне заштите, говорио је Живорад Гајић, директор Републичког завода

- По среди је увођење нове услуге у систем социјалне заштите. Ефективност овог пројекта огледа се, између осталог, и у својеврсној децентрализацији, како у преношењу овлашћења са републичког на локални ниво, тако и ресорно Министарство преноси овлашћења која се односе на развој социјалног рада, односно општег концепта социјалне заштите, на стручне институције као што су Републички и Покрајински завод за социјалну заштиту, - рекао је Гајић и посебно подвукао значај партиципације корисника у развоју ове услуге: -Млади корисници били су чланови тимова за креацију досадашњих докумената и равноправно учествују у даљем раду на изради стандарда услуге.

О самом Пројекту, његовим фазама реализације говорила је Нада Шарац, координатор пројектних активности.

- Пројекат је започео у јануару ове године, - рекла је госпођа Шарац. - Током прва три месеца текле су организационе припреме кроз партиципативан процес креирања услуге. У току је пилотирање минимума националних стандарда у складу са основним циљем, стандардизацијом нове услуге у систему социјалне заштите. Услуга је усмерена на постинституционалну бригу о младима, што је препознато као недостајућа карика у ланцу постојећих услуга система. Услуга је намењена младима који су одрастали у установама социјалне заштите, хранитељским породицама или су у тренутку осамостаљивања, стицајем околности, остали без родитеља и сродника који би о њима бринули.

Истичући да њено искуство казује како су млади, одрасли у установама, добро припремљени за осамостаљивање, Снежана Петковић, саветница за осамостаљивање из Крагујевца, рекла је да корисници од ње траже практичне савете:

- Увек сам им на располагању, било да је то телефон или лични контакт. Најпре им треба помоћ у припремању хране, набавци и одржавању одеће и обуће, вођењу и бризи о личној документацији, снабдевању, управљању буџетом. Треба увек имати у виду да се ради о младим људима за које су у установама социјалне застите те послове обављали други - казала је госпођа Петковић.

О личним искуствима, потребама и изазовима, говорио је Игор Немањић, млади корисник услуге из Крагујевца:

- Неке ствари сам по први пут у животу морао да урадим сам, као што сам на пример недавно сам извадио лична документа. Снашао сам се, сада знам како се то ради и врло сам поносан на самог себе - рекао је Игор. - Нас тројица смо у стану, у односу на Дом нешто је лакше и боље, а за нешто се теже сналазимо. Ја бих, свакако, пожелео свим мојим другарима да могу проћи кроз ову услугу, добити овакву помоћ при осамостаљивању. Нама, деци која орастају у домовима, највише помоћи треба у тражењу и налажењу запослења. Нама нема ко да помогне, да је имало не бисмо ни били у домовима, а понекад потенцијални послодавци имају резерву и задршку у односу на нас.

Новинари су испољили интерес за временско ограничење услуге, време усељавања у београдске станове, критеријуме за коришћење услуге, колико је корисника тренутно и које су потребе у Србији, којим буџетом сваки корисник располаже током ове услуге...

Медији чији су представници били на овој конференцији, коректно и исцрпно су известили о Пројекту, односно пилотирању нове услуге. Додатни ефекат је интерес медија који су после конференције, али и „пост фестум“ уприличили прилоге и гостовања у емисијама, на основу иницијалних агенцијских извештавања о догађају.

 
< Претходно

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 4 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО